Pers

Persbericht 6 januari 2021:

Grande-Duchesse bezingt Huidhonger op nieuwe single

Huidhonger is de nieuwe single van de Haagse singer/songwriter/chansonnier Grande-Duchesse (Frans van Hilten). In de nieuwe lockdown is huidhonger helaas weer een actueel begrip: het gevoel door niemand meer aangeraakt te worden. Gelukkig wel op een lekkere poppy tune.

Mens te zijn

Frits Spits besprak het in De Taalstaat en zelfs Youp van ’t Hek nam het woord op in zijn Oudejaarsconference: huidhonger. Voorheen gebruikt voor baby’s, nu een van de lelijke bijverschijnselen van de coronacrisis. De mens is een groepsdier; wie maandenlang niemand aanraakt, raakt ver van zichzelf verwijderd. “Jou heel dichtbij te voelen en dan weer mens te zijn,” zingt Frans dan ook op de single Huidhonger.

Onrein

Zonder dat hij de noodzaak tot maatregelen aan wil vechten schetst Grande-Duchesse de consequenties van een leven alleen in coronatijden: “’k Wil niemand die contact afdoet als onrein.” Het woord onrein, dat meestal in religieuze context wordt gebruikt, is een bewuste verwijzing naar het bijna religieus fanatisme waarmee voor- en tegenstanders van coronamaatregelen elkaar te lijf gaan op social media.

Ooievaar

Frans schreef het nummer tijdens de eerste lockdown als b-kantje voor zijn single Wiekslag. Rob van Berlo tekende voor de productie en de melodica-lijn in de refreinen. Met zijn poppy refreinen, hoge actualiteitswaarde en reggae-feel werd Huidhonger veel te goed voor een b-kantje en daarom kreeg de single een dubbele a-kant. De andere zijde, Wiekslag, is een eerbetoon aan een schilderij van Hans Holbein in het Mauritshuis; de oorspronkelijke valk heeft in het hoesontwerp van YellowJax plaatsgemaakt voor een Haagse ooievaar.

Album Victoria!

Beide nummers komen op het album Victoria!, dat later dit jaar verschijnt op LP en streamingkanalen. Een plaat over verlangen en verlies, maar ook met Grande-Duchesse’s inzending voor het Haags songfestival: Vrouwen van Den Haag. Op de hoes komt een melancholieke, iets duistere foto van de Haagse fotograaf Bianca van der Werf.

Luisteren

De single Huidhonger is op vinyl te bestellen op www.grande-duchesse.nl en te beluisteren op Spotify:

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor vragen en interviews neem contact op.

Algemene informatie voor de pers

Grande-Duchesse is het singer/songwriter/chanson-project van Frans van Hilten (1974).

  • Lees de bio.
  • Lees actuele nieuwsberichten.
  • Beluister Grande-Duchesse op Spotify.
  • Bekijk video’s op YouTube.
  • Onderstaande afbeeldingen zijn te gebruiken in publicaties, kijk in de onderschriften voor voorwaarden/vermelding.
  • Voor interviews en andere verzoeken neem contact op.