Biografie

English

Met het vierde studioalbum Victoria! zet GRANDE-DUCHESSE (Frans van Hilten, 1974) een krachtig signatuur neer als singer/songwriter op piano.

Pop en jazz, klassiek en dance, rock en chanson smelten samen tot een wonderlijke, melancholische mix. In dit universum, waar Shaffy jamt met Schubert en Björk danst met The Doors, zingt Frans zijn liedjes over verlies en verlangen, niet zelden met een knipoog. Voornamelijk in het Nederlands, maar soms ook in het Engels, Frans of Russisch.

Frans werkt nauw samen met producer en multi-instrumentalist Rob van Berlo, die bij optredens vooral begeleidt op percussie, maar ook met andere musici en kunstenaars. Grande-Duchesse is veel te horen in intieme settings, maar schuwt ook het hoofdpodium van Paradiso niet.

Grande-Duchesse op Leidse Lente Luisteravond (foto Rob van Hilten)
Grande-Duchesse op Leidse Lente Luisteravond 2020 (foto Rob van Hilten)
Hoes Victoria! (foto Bianca van der Werf)

Die naam…

De vrouwelijke, Franstalige adelstitel ‘Grande-Duchesse’ moest een subtiliteit en gevoeligheid weergeven na de rockbands Black Yoghurt en Palatch waarin Frans voorheen speelde. En dan is er nog de lezing dat hij er publiek mee hoopt te lokken dat een beeldschone zangeres in een uitzinnige baljurk verwacht…