Album ‘Februari’ komt eraan!

Ja, ik ga het doen!

Ik ben een langzaam soort songwriter en het rijpen van een song duurt bij mij soms jaren. Dat betekent dat ik songs vaak al lang live speel voor ik ze eens opneem – als ik daar überhaupt toe kom.

Nu bestaat er zoiets als de “February Album Writing Month”. Dan verplicht je jezelf om in 28 dagen tijd 14 songs te schrijven, op te nemen en uit te brengen. Om dat zo te doen red ik qua tijd echt niet en ik hou ook niet zo van lange albums, maar ik heb mezelf wel opgedragen deze maand een aantal nummers te schrijven en grotendeels op te nemen. Ik daag mezelf uit overal songmateriaal in te zien, niet te lang te schaven, stijlen uit te proberen en snel een albumpje uit te brengen.

Werktitel: Februari. Tot nu toe staan een stuk of zes muzikale ideeën en vier onaffe songtexts op papier. Ik hou jullie op de hoogte!

Update 17 februari:

Het gaat best goed met het “Februari”-project. Er staan nu acht titels (zoals “De beat”, “Fossiel” en “Met zonder elkaar”), de meeste hebben een (Nederlandstalige!) tekst of deel daarvan en een aanzet van muziek. Niet helemaal uitgewerkt, helemaal niet opgenomen. Maar dat komt. Het komt vast niet af in februari, maar wel op korte termijn. En het belangrijkste: het idee werkt – ik kijk weer met een songwritersblik naar de wereld. Blij!

Update 28 februari

En toen was februari bijna voorbij. Waar staan we met het roemruchte albumproject? Wel. Alle acht titels zijn er met teksten die af of zo goed als af zijn en muziek die redelijk tot goed in mijn hoofd zit. Sommige songs zitten als earworm regelmatig in mijn hoofd, vooral De Beat en Met Zonder Elkaar. Jullie input is grotendeels meegenomen, inclusief de verzoeken voor een carnavalskraker en een 7/8 maat. Ik ben begonnen met opnemen, drie keyboardtracks staan, meer nog niet. Volgende deadline: eind maart een basisopname van alle nummers met toetsen en zang. Daarna eventuele extra partijen, mixen en hoppa!

Update 23 maart

Door alle mogelijke griep en gedoe ben ik niet veel verder gekomen. Wel heb ik een kazoo gekocht die een rol gaat spelen in verschillende nummers!

Update 10 mei

Het album vordert gestaag. Rob van Berlo heeft percussie en basgitaar ingespeeld bij De Beat en dat is een heerlijke sixties-song geworden. Fossiel, Met zonder elkaar en Om een Rus te zijn staan ook goeddeels op de multitrack, de laatste met een kleine vocale bijdrage van Tatiana Glushko. Aan Oud en Een lindy hoppers gids voor februari werk ik nu. Naast piano en keyboard ben ik aan het klooien met melodica, kazoo en akoestische gitaar. Hemelvaartsweekend… ik zeg gaan!

Update 4 september

Help, een gebroken hand!