Grande-Duchesse lanceert album ‘Victoria!’

Verlies en verlangen. Daarom draait het op ‘Victoria!’, het vierde studioalbum van singer/songwriter Grande-Duchesse (Frans van Hilten, 1974). Het album met elf in het Nederlands gezongen songs ziet het daglicht op 2 juli 2021 via alle bekende streamingkanalen.

SpotifyDeezerAppleMusic

Op ‘Victoria!’ verkent Grande-Duchesse een veelheid aan stijlen: van de swingjazz in ‘Hebban Olla Uogala’ tot de duistere dromerigheid van ‘Sperrgebiet d’Amour’, van de bluesrock van ‘De Mythische Zomer’ tot het bijna klassieke ‘We Zijn Er Nog’. Het chanson ‘De Vrouwen van Den Haag’ was geselecteerd voor deelname aan het Haags Songfestival 2021.

Coronalied

De onderwerpen bestrijken verlies in de liefde, maar ook aan de dood, en verlangen naar al wat niet binnen bereik ligt. Ook de actualiteit ontbreekt niet – de vorig jaar op single verschenen reggae-popsong ‘Huidhonger’ verwijst naar de lockdown tijdens coronacrisis. ‘Wiekslag’ bewijst eer aan een schilderij in het Mauritshuis, in niet-officiële navolging van het platenlabel dat dit museum heeft opgezet.

Aan ‘Victoria!’ werkten veel mensen mee. Rob van Berlo tekende voor de productie, maar speelde ook basgitaar en synthesizer. Joram Pinxteren (Candy Dulfer, Kensington) verzorgde de master. In afzonderlijke songs is Barbara van Aalst (The Analogues, Brigitte Kaandorp) te horen op altviool, Laurens Jonkhof op gitaar en bluesharp, Henriët Shinyu van Rossum op contrabas en René de Hilster op drums.

De hoesfoto is van Bianca van der Werf, die een grote reputatie geniet als urbex-fotograaf.

Luisteren

‘Victoria!’ is te beluisteren op Spotify en alle andere bekende streamingkanalen en verschijnt ook op LP. Daarvoor start binnenkort een crowdfundingactie bij Voordekunst.